Rob en Eef van het Repaircafé: “We halen alles uit elkaar en maken ook ons eigen gereedschap”

Een kapot apparaat hoef je niet meteen helemaal te vervangen. Sinds 10 jaar is er in Lingewaard een Repaircafé in Bemmel, Huissen en Gendt. Ongeveer een keer per maand kunnen inwoners met hun huishoudelijke apparatuur terecht bij de vrijwillige reparateurs, die erg gedreven zijn en technisch onderlegd. Eef Janssen en Rob Uiterlinden zijn twee van de Bemmelse reparateurs.

Repareren kost tijd

Eef: “Het repareren is vaak tijdsintensief en de vraag is groot. We zijn met name voor Bemmel daarom nog dringend op zoek naar een coördinator en een reparateur.  Een apparaat als een stofzuiger of bijvoorbeeld een Senseo, daar heb je veel tijd voor nodig. Met een Senseo zijn we inclusief demonteren een klein uurtje zoet.  Je moet zoeken naar de bouten en onderwieltjes, vervolgens onderzoeken, het defecte onderdeel vervangen.” Rob: “Als we die al op voorraad hebben. Vaak is dat gelukkig wel het geval, we hebben veel liggen.” Eef: “Uit ervaring weten we bijvoorbeeld van Miele waar de onderdelen zitten. Maar dat is bij elk merk anders. Laatst kwam er een dame met een naaimachine uit 1958. “Die is van mijn moeder geweest, ik hoop dat je hem aan de praat krijgt,” vertelde ze. Ik ben er 3 uur mee bezig geweest. Als we bepaalde onderdelen niet hebben, moeten we die bestellen. En dat kan een tijdje duren. Ook hebben we niet al het specifieke gereedschap in huis, maar we zijn handige jongens. Rob kan thuis zelfs gereedschap maken dat niet in de handel zit.”

Wel schoon graag

Apparaten dienen schoon te zijn. “Eef: voorheen heb ik weleens bakplaten vastgehad waar net frikandellen op gebakken zijn. Te vies om aan te pakken. Toen hebben we de regel ingevoerd alles schoon aan te leveren. Ook was er laatst een oudere heer met een stofzuiger, die kapot was. Maak ik hem open…Bleek hij propvol te zitten. Die machine was ontploft, zo vol zat ie! Er zat geeneens een filter in. Mijn handen waren zo zwart als roet. Soms demonteren we apparaten en dan komt er daarna troep uit. Daarom controleert de coördinator soms eerst of er rotzooi in zit.”

Rob: Voorheen zijn we zelfs bij mensen thuis geweest, bijvoorbeeld met een wasmachine, maar dat doen we niet meer.  Dan stond er daar een elektrisch fornuis. Maar dat bleken mannen te zijn die het ophaalden van het vuilnis, die ons vervolgens inschakelden en het vervolgens gingen verkopen. Daar beginnen we niet aan.

Fabrikanten werken niet altijd mee

Soms zitten producten zo in elkaar dat je ze niet uit elkaar kunt halen, is de ervaring. Bijvoorbeeld bij een stoomstrijkijzer.  Eef: “Je moet het apparaat dan kapot maken om uit elkaar te halen en nieuwe onderdelen bestellen. Dan zie je dat de onderdelen een fractie goedkoper zijn dan een nieuw apparaat. Een nieuwe Senseo kost €50, een boiler kost €65.  Daarnaast werken de fabrikanten niet mee. Die verkopen liever een nieuw strijkijzer dan dat het oude gerepareerd wordt. Ook Tefal is heel lastig om open te maken, die apparaten hebben aparte schroeven. Maar inmiddels hebben we al het gereedschap.