Waar moet je op stemmen als je nergens op wilt stemmen?

We hebben het allemaal wel eens gehoord: mensen die klagen over de politiek. Uiteraard valt er altijd wat te klagen, en het is heel gemakkelijk met vingers te wijzen naar een schuldige. De minister-president is een uitstekende zondebok om onze eigen problemen op af te schuiven bijvoorbeeld. Maar wist je dat je ook zelf actie kan ondernemen?

Woensdag 15 maart 2023 is het weer zover: de Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen kiezen we de volksvertegenwoordigers van onze provincie. In ons geval, de volksvertegenwoordigers van Gelderland, de grootste provincie van Nederland. Echter zijn er niet veel mensen die iets met politiek hebben: ik hoor vaker geklaag over de huidige gang van zaken, dan suggesties hoe het beter zou kunnen.

De mensen die negatieve geluiden laten klinken met betrekking tot de Nederlandse politiek maken, hoe ironisch, vaak niet eens gebruik van hun stemrecht. Als je hen daarop aanspreekt, klinkt er al gauw: “Waarom zou ik gebruik maken van mijn stemrecht? Ik ben het niet eens met hoe het allemaal geregeld is, en ik heb niet het gevoel dat er een politieke partij is die bij mij past. Dus dan kies ik ervoor om nergens op te stemmen.” Die gedachtegang is op zich niet heel raar, maar wel onnodig.

Ik heb namelijk goed nieuws: je bent niet gebonden aan bestaande partijen, ook niet met de Provinciale Statenverkiezingen. Je kunt je eigen politieke partij opstarten, met jouw eigen normen en waarden. Dan kun je eindelijk al die andere partijen die volgens jou de plank totaal misslaan, laten zien hoe het dan wél moet!

Enkele benodigdheden zijn een kandidatenlijst met kandidaten van jouw partij, een naam voor je partij, en 30 schriftelijke ondersteuningsverklaringen van kiezers. Met een ondersteuningsverklaring spreekt de kiezer hun steun uit voor het meedoen van jouw splinternieuwe partij. De ondersteuningsverklaringen moeten afgelegd worden bij het gemeentehuis in Bemmel, en hier heb je nog de tijd voor tot 2 februari 2023, 17.00 uur.

Dus, ben jij het “gestuntel” van de huidige politiek zat? Denk jij dat je het beter kan? Dan weet je nu hoe je dat kan laten zien, en kun je bij het oprichten van je eigen partij erachter komen hoeveel mensen achter jouw standpunten staan en er hetzelfde over denken. En dan is er niemand meer die niet weet waar ze op willen stemmen in maart, waardoor er hopelijk een veel hogere opkomst zal zijn dan de 56,49% tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Succes.