Voor het eerst sinds vele jaren is er dit jaar geen Huissense Umdracht. De eeuwenoude traditie is afgelast in verband met de coronacrisis.

Toch wordt zondag 14 juni op een bijzondere wijze aandacht besteed aan de Sacramentsprocessie. De eucharistieviering, die normaal voorafgaat aan de bedetocht door de versierde straten van Huissen, zal vanaf 10.00 uur rechtstreeks op televisie worden uitgezonden via de kerkomroep en Omroep Lingewaard.

Opmerkelijk is dat de dienst, met als thema ‘Samen verder, juist nu’ wordt gehouden in de parochiekerk van Elst. Om de kerkgangers in de achterliggende coronaperiode te kunnen bedienen, zijn in dit gebouw tijdelijke cameraposities ingericht. Ook tijdens de dienst van komende zondag is het gebouw in verband met alle overheidsmaatregelen slechts beperkt toegankelijk.

De kerk in Elst zal worden versierd met attributen die bij de Umdracht horen, zoals de vaandels van de gilden.

Ondanks het ontbreken van een echte processie, zal de sfeer van de traditie ook in de straten van Huissen te proeven zijn. Zo zal er zoveel mogelijk worden gevlagd.

Na afloop van de dienst in de kerk van Elst, om ongeveer 11.00 uur, worden door Omroep Lingewaard beelden uitgezonden van eerdere processies. Tijdens die uitzending zullen alle klokken in de Huissense toren luiden.

Vervolgens verzorgt de stadsbeiaardier een concert op het carillon.

De plechtigheid in Elst wordt afgesloten met een lof, dat ook weer te zien zal zijn op televisie.

’s Middags is de kerk in Huissen geopend voor belangstellenden.