Video: Politie en gemeente Lingewaard ‘dumpten drugsafval’…

302
Zondag 17 juli zetten de gemeente Lingewaard en de politie een dumping van xtc-afval in scene. Dat gebeurde in Doornenburg bij de opgang van de veerpont Doornenburg – Pannerden. Hier kwamen meerdere tonnen met vloeistof te liggen.

 

Bewustwording gevaren drugsproductie
Met de actie wilden zij de aandacht van voorbijgangers trekken en met hen in gesprek gaan. Zij weze hen op de gevaren van het dumpen van afval die vrijkomen bij de productie van synthetische drugs. Dit afval wordt vaak in het buitengebied gedumpt. Het levert gevaar op voor mensen, dieren en het milieu.

Herkennen van geur en locatie drugsproductie.
Met geurkaarten lieten zij het publiek kennismaken met de typische anijsachtige geur die vrijkomt bij de productie van synthetische drugs. En zij vertelden hoe je een locatie herkent waar drugs gemaakt worden. Vaak is het een komen en gaan van bestelwagens of dichte aanhangers die dichte tegen de gevel geparkeerd worden. In het pand zijn ramen vaak geblindeerd of de gordijnen altijd gesloten.

Nog meer drugsafval verstopt
Verder tipten zij de voorbijgangers dat we nog meer ‘drugsdumpingen’ in scene hebben gezet in het gebied. Ze krijgen een telefoonnummer waarop ze die konden melden. Ze komen zo in aanmerking voor een prijs. Deze dumpingen bevonden zich in hetzelfde gebied.

Altijd melden
De gemeente en de politie roepen mensen op om signalen van drugsproductie altijd te melden. Dat kan bij de politie (112 of 0900-8844) of Meld Misdaad anoniem (0800 – 7000).