Column door Jennifer Straub, 14 februari 2023

Valentijnsdag. Ja, ik zie je gezicht vertrekken. De meest commerciële dag van het jaar: je houdt ervan, of je hebt er een hekel aan. Het merendeel van de mensen met een partner vindt 14 februari een leuke dag, het merendeel van de singles deelt een andere mening. Is deze column een extra confrontatie met je partnerloze bestaan, of juist support jegens de eeuwige single? Om daarachter te komen zul je toch echt verder moeten lezen, hoe groot je afschuw jegens Valentijnsdag misschien ook is…

De oorsprong van Valentijnsdag ligt bij Sint Valentijn, een jonge Romein die werd gemarteld maar weigerde om zijn christendom op te geven. Hij stierf op 14 februari 269 na Christus. Volgens de legende liet Valentijn de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achter voor de dochter van een medegevangene waar hij verliefd op was geworden. Hij ondertekende het briefje met “van jouw Valentijn”, hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met “jouw Valentijn”.

Valentijnsdag staat niet langer meer bekend als de dag waarop je je geheime liefde verrast, maar meer als de dag waarop je de liefde viert. Sinds midden jaren 90 werd “de dag van de liefde” een steeds groter commercieel succes. Maar wat is het effect van Valentijnsdag op de mentale gezondheid van de gemiddelde Lingewaarder? Zouden we 14 februari überhaupt nog moeten vieren?

Er zijn voor zover ik weet geen gegevens beschikbaar over de eenzaamheid die de gemiddelde Lingewaarder ervaart. Om toch enigszins een beeld te schetsen van hoe de situatie ervoor staat, hield ik een steekproef onder willekeurige inwoners van Lingewaard. Hieruit bleek dat 32% van de Lingewaarders zich niet eenzaam voelden op Valentijnsdag, omdat zij in een relatie zaten. Van de mensen die zich niet eenzaam voelden op Valentijnsdag, maar wel vrijgezel waren, betrof het aantal 37%. Toch voelde 26% zich eenzaam op Valentijnsdag vanwege hun blanco relatiestatus, 5% voelde zich zelfs eenzaam binnen hun relatie.

Lingewaard heeft 46.963 inwoners. Als 31% zich eenzaam voelde op Valentijnsdag, dan gaat dit om 14.558 eenzame inwoners. Ter vergelijking: dit aantal is meer dan alle inwoners van Bemmel, Haalderen en Ressen bij elkaar. Zijn dit niet 14.558 mensen teveel? Zou Valentijnsdag niet meer gericht moeten zijn op de band tussen vrienden, familie en geliefden, in plaats van alleen geliefden? Zo zou geen enkele vrijgezel meer 14 februari vermijden, of zich eenzaam voelen.