Thuis, op straat en op het werk, iedereen praat over het Corona-virus.

425
Huissense vlag.

Bericht van Josan Meijers, burgemeester van Lingewaard.
Dat is begrijpelijk. Het is een voor ons onbekende ziekte die in korte tijd veel mensen kan treffen en daarmee ons leven heel ingewikkeld kan maken. Want als veel artsen en verplegers ziek worden, wie zorgt dan in die periode voor de zieke mensen? Die vraag kunnen we ook stellen bij politie en brandweer of bij winkelpersoneel. Om maar wat voorbeelden te noemen. En dan de ziekte zelf, die komt voor sommige mensen hard aan. Vooral voor oudere mensen en mensen die al ziek zijn of in medische behandelingen zitten blijkt het virus bedreigend. 

De gemeente Lingewaard bereidt zich gelukkig al twee weken op de maatregelen die gisteren gestart zijn. Of het nodig zou worden wisten we natuurlijk niet, maar we dachten: als het wél nodig blijkt willen we er in ieder geval klaar voor zijn. 
We hebben goed gekeken naar het werk dat per sé door moeten gaan. Die zaken zijn in ieder geval geborgd. En toen volgde de vraag: welke zaken kunnen alleen in het gemeentehuis worden uitgevoerd? En wat is er nodig om onze mensen vanuit hun eigen huis te laten werken? We hebben veel geleerd van de weken na de brand in augustus 2018 en die kennis hebben we nu goed kunnen gebruiken. 
De meeste medewerkers kunnen daardoor sinds gisteren hun werk vanuit huis doen. De dingen die echt alleen vanuit het gemeentehuis geregeld kunnen worden vinden daar plaats. Daarmee zorgen we ervoor dat onze inwoners altijd telefonisch en via de mail bij ons terecht kunnen. En, alleen als het echt nodig is, ook op het gemeentehuis. En we zorgen dat onze eigen medewerkers zo min mogelijk direct contact hebben met mensen die mogelijk een beginnende besmetting hebben. 

De maatregelen die premier Rutte donderdag oplegde gaan ver. Grote bijeenkomsten zijn verboden, geen carnavalsoptochten niet naar de schouwburg of naar sporttournooien. zo veel mogelijk thuis werken, oudere en zieke mensen zo veel mogelijk beschermen tegen besmetting. Maar het is wel nodig. 
Want als we niks doen hebben we grote kans dat heel veel mensen tegelijk ziek worden. En dat we daardoor ook andere problemen krijgen, bv. met onze medische verzorging. 
Als ik om me heen kijk en luister naar verhalen In mijn omgeving zijn er al mensen ziek, ook in Lingewaard. Of het nou het Corona virus is of een bekende griep of verkoudheid, ziek zijn is heel naar. Die mensen wens ik veel sterkte en een heel spoedig herstel! 
Tegen alle andere mensen zeg ik: het is heel verstandig de adviezen en voorschriften van premier Rutte op te volgen. Binnen blijven als je hoest, vermijd groepen mensen, handen wassen …..

Hopelijk zeggen we over een paar weken tegen elkaar dat het heel verstandig is geweest dat we er het beste van hebben gemaakt en ons in het onvermijdelijke hebben geschikt! 
En in de tussentijd, zullen we allemaal even goed om ons heen kijken of we mensen kennen die alleen thuis zitten, of ouderen die even geen bezoek kunnen krijgen? Een telefoontje, bloemetje, kaart of brief helpt waarschijnlijk ook die mensen beter door deze lastige weken heen. 

Tot binnenkort in Lingewaard, bij een van onze geweldige activiteiten of feesten!