Stoffelijke resten en fragmenten van vliegerkleding. Ze zijn in Angeren gevonden tijdens de bergingsoperatie van het Duitse Focke Wulf Fw 190 A5 jachtvliegtuig door het joint vliegtuigbergingsteam van het Ministerie van Defensie. Dit toestel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op 30 juli 1943 door Amerikaanse Thunderbolts neergeschoten. Dankzij een ijzeren plaatje met daarop het unieke registratienummer van het vliegtuig, is het zeker dat het gaat om het toestel dat gezocht werd én waarin de piloot vermist is geraakt.

Eerste onderzoek
In oktober 2006 deed WABO Research WOII met Ton van Bon en Martin de Waal al onderzoek op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Daarbij werden al kleine onderdelen van het vliegtuig gevonden. Ook is door hen ook het eerste contact gelegd met de nabestaanden van de vermoedelijke piloot; Karl Becker uit Lindenberg, Duitsland.

Nationaal Programma
Dankzij het nationaal programma ‘Berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog’ kan het vliegtuig nu geborgen worden. Defensie en de gemeente Lingewaard begonnen 14 november, samen met een civieltechnische aannemer, met het bergen van de delen van het vliegtuigwrak. Dat duurt één tot twee weken. De gevonden onderdelen worden daarbij naar een andere locatie afgevoerd om te bekijken, de zogenoemde verwerkingslocatie. Daarna gaan de wrakdelen voor verder onderzoek naar vliegbasis Woensdrecht.

Duitse piloot
De geborgen stoffelijke resten worden overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg. Daar zal de officiële identificatie plaatsvinden. De Duitse autoriteiten worden door BIDKL geïnformeerd. De familie van Karl Becker zijn op de hoogte gebracht van de vondsten door de gemeente Lingewaard.

Lespakket vliegtuigberging
De vliegtuigberging is ook aanleiding om aandacht te besteden aan de luchtoorlog in Angeren en Lingewaard. Daarom hebben ruim 50 kinderen van basisschool De Marang de afgelopen weken een speciaal lesprogramma gevolgd.

Bezoekersdag
Ongeveer 200 genodigden en bezoekers zijn vandaag aanwezig tijdens de Bezoekersdag vliegtuigberging. Hier kunnen ze meer te weten komen over de vliegtuigberging, maar ook over de (lucht)oorlog in de regio. Startpunt voor de Bezoekersdag is het Dorpshuis in Angeren. Van daaruit worden de geïnteresseerden naar de bergingslocatie gebracht, de plek waar het vliegtuig is neergestort. Vervolgens gaan ze naar de locatie waar de onderdelen heen zijn gebracht. De Bezoekersdag is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Lingewaard, het Ministerie van Defensie, de aannemer, WABO Research WOII, Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland, de Historische Kring Angeren en Museum Niemandsland.