“Het klinkt heel simpel”, vertelt Liesbeth Hoogland uit Huissen, die zich onder meer als vrijwillige ‘rondkomcoach’ inzet bij Stichting Welzijn Lingewaard. “Als je geen geld op de bank hebt, kun je ook niets kopen.” Maar zo eenvoudig lijkt het tegenwoordig niet te zijn. Liesbeth begeleidt jongeren die het lastig vinden met geld om te gaan en daardoor in de schulden terechtkwamen.

“Vroeger zette je dat wat je wilde hebben op een verlanglijstje. En dan was het afwachten wanneer en óf je het zou krijgen. Tegenwoordig zie je een nieuwe telefoon. Het leven lijkt nu zo maakbaar dat je zegt: die wil ik hebben. Niet straks, maar nu meteen. Daar gaat het mis. Ze kopen iets wat ze niet kunnen betalen. En al helemaal omdat ze het op afbetaling kunnen kopen . Bij sommige jongeren komt het zover dat ze “vergeten” te betalen. Een t-shirt van €22 wordt dan uiteindelijk €96, want ja, de ongeopende brieven met incassokosten blijven op de deurmat liggen. Wat je niet ziet, bestaat niet…”  Maar ook ziet ze lichtere problematiek. “Bijvoorbeeld als jongeren 18 jaar zijn en zich niet realiseren dat ze DUO moeten aanvragen of dat ze zichzelf moeten verzekeren.”

Als ouder heb je niet altijd zin om het conflict aan te gaan en laat je soms dingen lopen. Hulp vragen is lastig. Dat kan te maken hebben met het taboe over schulden.

SWL is nog op zoek naar vrijwillige rondkomcoaches. Heb je zin om jongeren of juist volwassenen hiermee te helpen? Meld je dan gauw aan via het Meldpunt SWL: meldpunt@swlingewaard.nl of 0882552555