Op zondag 2 oktober 2022 staat Fort Pannerden in de hoofdrol met de moderne opera Op Wacht. Deze opera is speciaal voor dit fort gecomponeerd door Eva Beunk. Zij koos voor een orkest van louter hoornisten. Jazz-hoornist Morris Kliphuis heeft een belangrijke rol in de opera. De kaartverkoop is gestart.

Opera Op Wacht is in 2019 met veel succes uitgevoerd in Fort Pannerden. Meteen was er grote vraag naar een reprise. Door de coronamaatregelen van de laatste jaren ging dit plan in de wachtstand. Nu is het eindelijk mogelijk om Op Wacht opnieuw uit te voeren. Tickets voor de voorstellingen op
2 oktober om 11.00, 14.00 en 17.00 uur zijn te koop via https://operaopwacht.eventbrite.nl.

Wachten op muzikale bevrijding
Op Wacht gaat over de geschiedenis van Fort Pannerden. Al 150 jaar is dit fort onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het fort leeg te staan. In 2000 werd het gekraakt en zes jaar later met veel geweld ontruimd. Deze elementen vormen de kapstok voor de opera. De opera eindigt in een muzikale bevrijding.

Line up
Drie zangers (Yonathan Brink, Dierick Aartsen en Desiree Verlaan) vertolken de rol van De Macht, De Soldaat en De Kraker. Zij worden muzikaal ondersteund door hoornisten afkomstig uit het amateurcircuit in het hele land. De internationaal bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis vertegenwoordigt met zijn improvisaties De Vrijheid. Het libretto werd geschreven door Rob Hoekstra. Sjef de Kort is repetitor en dirigent.

Fort in de hoofdrol
De reprise van Opera Op Wacht is tevens de aftrap van Fort in de hoofdrol, een ambitieus project waarbij in 2023 nog 6 andere forten in de hoofdrol komen te staan. Teams van culturele makers uit verschillende disciplines maken locatievoorstellingen voor fort-liefhebbers en omwonenden in Fort Maarsseveen, Fort Ruigenhoek, Fort Vuren, Fort Nieuwersluis, Muziekfort Beverwijk en Fort bij Uithoorn.

Meer informatie over:
Opera Op Wacht www.opwacht.nl.
Fort in de hoofdrol: www.fortindehoofdrol.nl