De gemeente Arnhem organiseert een inleveractie voor vuurwerk. Ook inwoners van de gemeente Lingewaard kunnen hieraan meedoen. Op donderdag 23 en dinsdag 28 december kunnen inwoners hun vuurwerk inleveren op de gemeentewerf in Arnhem. 

Het kabinet heeft voor komende jaarwisseling een vuurwerkverbod ingesteld. Het is verboden om vuurwerk te verkopen, te bezitten, af te steken en te vervoeren. Deze maatregel is genomen om het grote aantal ongelukken als gevolg van vuurwerk te voorkomen en zo de ziekenhuizen en de zorgmedewerkers te ontlasten die alle bedden en artsen nodig hebben voor coronapatiënten en de andere noodzakelijke zorg.

Burgemeester Kalfs: “Onze inwoners kunnen zo gratis en zonder boetes vuurwerk inleveren. Zo kunnen we gevaarlijke situaties en overlast voorkomen. Vuurwerk kun je beter niet thuis bewaren. Het kan ontploffen en brengt jou, iedereen in huid en je buren in gevaar. Daarnaast moeten we er samen alles aan doen om de druk op de zorg niet verder te verhogen. Kom je vuurwerk dan ook inleveren. Zo zorgen we samen voor een veilige en gezellige jaarwisseling voor iedereen.”

Datum en locatie
Inwoners van Lingewaard die nog vuurwerk hebben, kunnen dit op donderdag 23 en dinsdag 28 december tussen 10.00 uur en 14.00 uur inleveren bij de gemeentewerf in Arnhem, Snelliusweg 60. Dit geldt voor alle typen consumentenvuurwerk tot in totaal maximaal 25 kilo per persoon.

Mensen die het vuurwerk willen inleveren kunnen dit op een tafel afgeven. Het vuurwerk wordt opgeslagen in speciale containers die hiervoor geschikt gemaakt zijn. Tijdens de inleveractie worden de lockdown-richtlijnen in acht genomen. Dit betekent dat er maximaal 2 mensen bijeen op straat mogen staan, met 1,5 meter onderlinge afstand.

Veilig vervoeren
Een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf zal het vervoer en uiteindelijk de vernietiging van het vuurwerk organiseren. De Omgevingsdienst Arnhem en de politie zijn aanwezig om het vuurwerk feitelijk in te nemen. Tevens is er beveiliging aanwezig op de betreffende dagen. 

Bij het vermoeden van opslag van vuurwerk in de buurt kan altijd worden gemeld door te bellen via 0900-8844. Zo verkleinen we het gevaar in onze gemeente nog meer.