Lingewaardse horeca-ondernemers letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om vanaf 1 juni hun activiteiten weer op te starten. Dat is het doel van het Algemeen Kader Terrassen 2020 dat het college dinsdag vaststelde. Het kader maakt het mogelijk dat horecabedrijven in Lingewaard ‘coronaproof’ terrassen realiseren.

Het kabinet kondigde vorige week aan dat terrassen vanaf 1 juni weer open mogen. Op deze terrassen blijven de coronamaatregelen van kracht; zowel personeel als bezoekers moeten 1,5 meter afstand bewaren. Verschillende horeca-ondernemers vroegen de gemeente of zij (een gedeelte van) de openbare ruimte mochten gebruiken voor dit ruimer opgezette terras. Het Algemeen Kader Terrassen maakt dit mogelijk. Bovendien is het gebruik gratis.
Het algemeen kader kwam tot stand in samenwerking met een aantal horeca-ondernemers. Het college wil met het besluit tegemoet komen aan de behoefte van ondernemers om hun activiteiten weer op te starten. Het besluit betekent dat Lingewaardse terrassen na 1 juni tijdelijk meer ruimte krijgen.

De intentie van het algemeen kader is om de inrichting van coronaproof terrassen mogelijk te maken; iedere horeca-ondernemer in Lingewaard heeft toestemming voor een terras bij zijn horecabedrijf vanaf 1 juni. Belangrijk is dat daarbij wordt voldaan aan een beperkt aantal voorwaarden. Het gaat hierbij om het respecteren van de coronamaatregelen en regels die de bereikbaarheid van hulpdiensten, de toegankelijkheid voor minder validen en de rust van omwonenden waarborgen. Het college vertrouwt erop dat horecaondernemers hierover goede afspraken maken met collega-uitbaters en hun directe omgeving.

Burgemeester Josan Meijers: “Horecabedrijven hebben door de coronamaatregelen echt moeilijke maanden achter de rug. Zij staan te trappelen om weer aan de slag te gaan. Ik ben blij dat een aantal van hen deze energie heeft gebruikt om met de gemeente in korte tijd tot goede afspraken te komen. Alle Lingewaardse horeca-ondernemers hebben daardoor nu de tijd om zich goed op een herstart voor te bereiden. Ik wens iedereen komende zomer gezondheid en goed weer!”