Persbericht gemeente Lingewaard

Waarom in Frankrijk naar een pittoresk kasteeltje als je er in Doornenburg ook eentje hebt? Slenteren over een marktje op een zonovergoten en toch schaduwrijk pleintje in Toscane, terwijl het op loop- of fietsafstand in Bemmel of Huissen net zo goed sfeervol is? Wie thuisblijft vanwege het coronavirus, hoeft zich niet te vervelen.

Lingewaard telt vele routes die je op plekken brengen waar je misschien nog nooit of veel te lang niet geweest bent. Doe dat deze zomer nou eens een keer. Of ga met de kinderen naar een speelplek in de eigen omgeving. Toegegeven, de speeltuinen in Gendt en Doornenburg zijn geen Disneyland. Maar waar zit je lekker ontspannen op een picknickbank, terwijl de kids heerlijk ravotten zonder Mickey, Minnie en Donald, maar wel in het decor van de vroegere televisieheld en ridder Floris? Precies…

Voor mensen die niet ver weg willen of durven is er in de eigen streek genoeg te zien en te doen. Nog geen grote evenementen, maar voor een pittig klimmetje, een leuke markt, prachtige vergezichten over de rivier, natuur en grappige dorpjes, hoef je geen uren in de auto of in het vliegtuig te zitten. En er is in onze gemeente ruimte genoeg, dus die 1,5 meter zal geen probleem zijn. Hier is je reisgids voor de komende periode. En doe ze thuis de groeten uit Lingewaard!

Markt
We beginnen onze zwerftocht op de markt in Bemmel. Elke donderdag van half twee ’s middags tot zes uur ‘s avonds staan marktkooplieden in het centrum van Bemmel, vanuit de hoogte gadegeslagen door de toren van de Theaterkerk. En na het marktbezoek lonken terras of winkels in het centrum. In het centrum van Huissen is het op vrijdag markt, ook van half twee tot zes.
De volgende stop is natuurzwembad Walburgen in Gendt, bij de voetbalvelden en de sporthal. Het bad heeft voor de kleinere kinderen een afgebakend gedeelte van maximaal 70 centimeter diepte. Vergeet de Copacabana, want hier vinden we onze eigen Beachclub Gendt. Heerlijk een ijsje of een alcoholvrij drankje nuttigen op een zonnige dag is hier geen straf.

De uiterwaarden bij Huissen. © Fons Sluiter

Floris
Een paar kilometer verder komen we bij Kasteel Doornenburg. Dat is per 1 juni weer geopend. Het is zeker de moeite waard en dat zijn restaurant met terras ook. Wel even op de kleintjes letten. Wanneer wij er zijn, rent een peuter steeds weg in de richting van de brug. Aangezien die niet opgehaald kan worden, moeten vader en moeder er steeds achteraan hollen. Die krijgen hun lichaamsbeweging zo wel.
Uitpuffen kan wel weer op een van de picknickbanken van de speeltuinvereniging Doornenburg aan de Van Heekstraat, met uitzicht op het kasteel. De kinderen vermaken zich daar prima en kunnen dankzij een hek rondom niet zomaar wegrennen. Gezinslid worden kost een tientje, een los toegangskaartje 1,50 euro. Dat is verkrijgbaar in het kasteel. In Gendt heb je speeltuin Hulhuizen waar de entree 1,90 euro per bezoeker is en een gezinslidmaatschap 21,75 euro. Ook dit paradijsje is in juni weer open gegaan.

 

Rondje pontje
In de omgeving van het water is ook genoeg te doen. Bijvoorbeeld een bezoek aan Fort Pannerden of genieten van de vele vergezichten op een fietstocht over de dijk. Wandelen is dankzij de vele paden en routes ook prachtig. Vergeet niet het Dijkwijf bij de Gendtse waard te bezoeken. Dit beeld staat op een verhoging en kijkt over de Waal naar de passerende schepen. Beklim de bult, ga er naast staan en geniet ook van het uitzicht. Wie het water op wil, kan een pontje pakken. In de fietsroute Rondje Pondje zitten maar liefst drie oversteken. Aanrader!

Veerpont tussen Huissen en Loo. © Fons Sluiter

Na al die rust en stilte toe aan een beetje leven? Dan is het centrum van het historische Huissen een must. Mooie oude panden, leuke winkels en genoeg terrasjes. En dat allemaal gewoon in Lingewaard.