Van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Gi-Ga-Groen’: kinderboeken over de natuur, dieren en het milieu staan centraal. Ook de Bibliotheek Gelderland Zuid viert de Kinderboekenweek uitbundig: met een speciale buttonspaaractie, voorleesfeest, voorstellingen, schrijfworkshops, kindercolleges en het Nijmeegs Kinderboekenfeest.

De Kinderboekenweek is hét moment om kinderboeken in het zonnetje te zetten. Maar het aanbod van kinderboeken is enorm. De bibliotheek helpt kinderen bij het vinden van een passend boek. Op basis van veelgelezen titels heeft de bieb kaartjes met doorleestips gemaakt, voor zes verschillende boekengenres (humor, detective, school, natuur, sprookjes en griezel). Voor elk geleend boek binnen een bepaald genre ontvangen kinderen een button. Kinderen kunnen dus in totaal zes verschillende buttons sparen. Lenen en sparen kost niets: tot 18 jaar zijn kinderen gratis lid van de bibliotheek.

Gi-ga-groene activiteiten
Tijdens de Kinderboekenweek zijn er jeugdvoorstellingen in verschillende bibliotheken zijn, zoals Koen Klimaatwetenschapper die samen met de kinderen de aarde wil redden. Voor jonge schrijvers in de dop zijn er twee workshops: verhalen schrijven in Bibliotheek Millingen en een poëzieworkshop in Bibliotheek Groesbeek. In Bibliotheek De Biezantijn in Nijmegen-West kunnen kinderen tijdens openingstijden spectaculaire natuurfoto’s maken voor het Gi-Ga-Groene green screen. In de bibliotheken in Huissen en Bemmel zijn er kindercolleges over wilde dieren op de Veluwe, waar ze echte kaken, schedels en geweien van deze dieren kunnen bekijken.

Feest
In Nijmegen zijn er twee bijzondere feestjes. Tijdens het Nijmeegs Kinderboekenfeest op zondag 9 oktober in De Lindenberg kunnen kinderen ontdekken hoe fantastisch de natuur is via boeken, tijdens voorstellingen, het Huttencollege, escape games en toffe workshops. Je kunt naar spannende verhalen luisteren, schrijvers ontmoeten, robotbeesten maken, een hut bouwen of op avontuur in het park. Het Kinderboekenfeest wordt ondersteund door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN). Op zaterdag 15 oktober vindt het Gi-Ga-Groene Voorleesfeest plaats in Bibliotheek De Mariënburg. Hier krijgen kinderen natte voeten, beklimmen een berg en kruipen door de struiken. Na het voorlezen kunnen kinderen knutselen met bloemen, zand en takjes. Meer informatie over het programma, kaartverkoop en de buttonspaaractie is te vinden op www.obgz.nl/kinderboekenweek.