Column door Jennifer Straub, 2 januari 2023

Dat het een cliché is, betekent niet dat het niet benoemd mag worden: goede voornemens. Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: allemaal mensen die beweren het dit jaar anders aan te gaan pakken. Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle goede voornemens die mensen ieder jaar verzinnen, mislukt. Ga jij het dit jaar volhouden? Na het lezen van mijn column misschien wel!

Gezien het grote aantal sportscholen in gemeente Lingewaard, is het niet raar dat ik mensen ken die zich regelmatig gedurende het jaar in de sportschool begeven. Iets met vraag en aanbod. Een vriendin van mij zei vlak voor het einde van het jaar: “Ik ga vandaag nog even naar de sportschool, want nu is het nog rustig en vanaf 1 januari breekt de gekte weer los.” Maar waarom breekt die gekte los?

De clichés onder de goede voornemens zijn afvallen, stoppen met roken, meer sparen en minder snoepen. Dat afvallen wordt al gauw geassocieerd met sporten in de sportschool, vandaar de drukte in de eerste maand van het jaar. Die drukte zwakt al gauw af, omdat mensen hun goede voornemen van (vaker) naar de sportschool gaan niet vol kunnen houden.

Dit komt doordat de nadruk ligt op de symptomen en niet op het probleem. Afvallen houdt veel meer in dan alleen naar de sportschool gaan, en ook als je van de ene op de andere dag ineens all-in gaat, blijft dat moeilijk vol te houden. We kijken teveel naar resultaten en te weinig naar gedrag. We zijn gefocust op de eindbestemming, maar vergeten daarbij vaak dat het niet één grote stap is die je daarbij moet maken, maar meerdere kleine, geleidelijke stapjes om je doel te bereiken.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw goede voornemens gaan horen bij die 20% die niet mislukt? Daarvoor kun je het beste je voornemens concreet maken. Wat wil je bereiken, in welke tijdsspan, en welke tussenstapjes ga je ondernemen om je doel te bereiken? Een duidelijk plan maken dus. Ook helpt het hierbij om je voornemens op papier te zetten, zo kun je ze gedurende het jaar teruglezen, en door dingen op te schrijven blijft het beter hangen. En misschien is dan je goede voornemen voor 2024 dat je geen goede voornemens meer nodig hebt.