Al meer dan vijf jaar biedt Stichting Welzijn Lingewaard gezinsondersteuning aan gezinnen in Lingewaard die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit steuntje in de rug betekent voor elk gezin iets anders. Zo is er voor elk gezin een speciale gezinsondersteuner met de juiste tools, kennis en persoonlijke ervaring om weer rust te brengen in een gezin.
Een luisterend oor bieden en het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat zijn belangrijke onderdelen van de inzet van een gezinsondersteuner. Maar wat doet een gezinsondersteuner precies? Om hier achter te komen hebben we twee van onze vrijwilligers geïnterviewd over hun ervaringen. Lees hieronder de verhalen van Liesbeth en Ferdi, twee ervaren vrijwillige gezinsondersteuners bij SWL.

Wil je weten wat gezinsondersteuning inhoudt en of dit vrijwilligerswerk ook bij jou past? Kijk dan op: https://www.swlingewaard.nl/jeugd-en-gezin/gezinsondersteuning


Liesbeth:
‘Ik ben dit vrijwilligerswerk gaan doen omdat je dan iets kunt bijdragen aan een gezin en van betekenis kunt zijn voor ouders en kinderen.’, zegt gezinsondersteuner Liesbeth. Zij is al meer dan vijf jaar vrijwilliger bij SWL en heeft in die tijd al vijf gezinnen geholpen met positieve resultaten. Daarnaast heeft ze brede ervaring in opvoeden, want ze is zelf ook moeder van 3 kinderen. 
Als we haar vragen wat haar inzet bij een gezin doet zegt ze het volgende: ‘Ik denk dat het een gezin ruimte en lucht oplevert. Ik hoop dat gezinsondersteuning voorkomt dat mensen onnodig doormodderen of het moeilijk hebben terwijl hier ondersteuning voor beschikbaar is. Dan is het toch fijn dat er iedere week iemand voor je is? Ik weet nog goed toen wij verhuisden en mijn kinderen klein waren. Ik had toen zelf ook de hulp van een gezinsondersteuner kunnen gebruiken’
‘’Vooral het gevoel dat je er niet alleen voor staat’’

Ferdi: 
‘Het geeft veel voldoening en het is prettig om te zien dat je van betekenis kunt zijn voor een ander en dat is heel dankbaar.’, Ferdi is meer dan een jaar gezinsondersteuner bij SWL en doet dit met veel plezier. De kennis die hij heeft opgedaan in zijn werkverleden probeert hij nu ook door te zetten als vrijwilliger om zo gezinnen te ondersteunen. Ferdi is daarnaast ouder van twee kinderen en weet wat opvoeden inhoudt. Als we hem vragen wat zijn inzet bij een gezin doet zegt hij het volgende: ‘Een luisterend oor bieden en dat is tevens de belangrijkste! Daarnaast is het belangrijk om de ouders duidelijk te maken dat ze nooit falen. Het zijn ouders, geen professionele opvoeders. Ik hoop met mijn werk te kunnen bijdragen aan de communicatie binnen een gezin.’ Dat leidt tot herstel van rust in huis, minder conflicten en meer begrip voor elkaar.’

‘’Iedere ouder wil het beste voor zijn kind en handelt uit liefde’’
“Wij bij SWL zijn trots op de inzet van onze gezinsondersteuners. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen verhalen, ervaring en competenties en zo proberen we altijd een goede match te vinden voor een gezin. Wij bieden gezinnen een klein zetje in de rug. Dat kan in veel gevallen een hoop problemen op lange termijn voorkomen”, aldus de coördinatoren van het project; Kaya Dielessen en Anita Blom. “Wij zien dat onze vrijwilligers blij worden dat zij gezinnen kunnen helpen. Het geeft hen heel veel voldoening. En hoe mooi is het om na een tijdje te zien dat een gezin zonder jou hulp weer op een goede manier verder kan?”
SWL is altijd op zoek naar nieuwe vrijwillige gezinsondersteuners. Dus heb jij twee tot vier uur per week de tijd? En weet jij wat ouderschap allemaal met zich mee kan brengen? Dan zoeken wij jou!
Voor meer informatie of aanmelding kun je contact opnemen met de projectmedewerkers: Anita Blom via 06 835 805 98 en Kaya Dielessen via 06 139 665 41. Of stuur een email naar: gezinsondersteuning@swlingewaard.nl.