Gevonden/verloren voorwerpen

2417

Stel: u vindt een voorwerp op straat. Of u raakt zelf iets kwijt. Bijvoorbeeld uw paspoort of portemonnee. Waar kunt u het gevonden voorwerpen afgeven? En waar kunt u navragen of uw voorwerp gevonden is? In beide gevallen is het antwoord: bij de gemeente. U kunt ook kijken op www.verlorenofgevonden.nl of www.ilost.nl.

Gevonden voorwerpen -> gemeente
Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de betrokken gemeente. Als u op straat iets vindt (van portemonnee tot fiets, van sleutels tot identiteitspapieren), dan kunt u dit melden en – als u dit wilt – afleveren bij uw gemeente. Wat u ook vindt: de gemeente is het juiste adres, niet de politie.

Op de websites www.verlorenofgevonden.nl en www.ilost.nl kunt u het ook melden als u een voorwerp heeft gevonden. Beide websites zijn in gebruik bij Nederlandse gemeenten.
U kunt daar ook kijken of iemand het voorwerp als verloren heeft opgegeven.

Verloren voorwerpen -> gemeente
Heeft u iets verloren? Meld dat dan bij de gemeente waar dit gebeurd is. Mogelijk is het daar al afgeleverd. Zo niet, dan noteren baliemedewerkers uw gegevens. Wordt het voorwerp alsnog afgeleverd, dan nemen ze contact met u op. Kijk op de website van uw gemeente hoe u uw verloren voorwerp kunt aanmelden. 

Op www.verlorenofgevonden.nl of www.ilost.nl kunt u ook melden dat u iets heeft verloren. U kunt daar ook kijken of iemand intussen uw voorwerp heeft gevonden.

U bent uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijt?
Paspoorten en rijbewijzen zijn eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moet u bij diefstal aangifte doen en het verlies (of diefstal) melden bij uw gemeente. U kunt in uw gemeente ook direct een nieuw document aanvragen. De gemeente zorgt ervoor dat het nummer van het verloren of gestolen document in een landelijk systeem geregistreerd wordt. Hiermee wordt overal duidelijk dat het document ongeldig is. U hoeft hiervoor dus niet naar de politie. 

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden?
Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.
Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse. Hier kunt u een nieuw reisdocument aanvragen.

Iets gevonden of verloren in het openbaar vervoer?
Openbaarvervoersmaatschappijen hebben eigen wegen voor gevonden en verloren voorwerpen. Vind je iets in de trein, geef het dan aan een NS-medewerker. Die zorgt dat het goed terechtkomt. Vind je iets in de bus, geef het aan de chauffeur. Ben je iets kwijtgeraakt in bus of trein, kijk dan op een van beide websites die hierboven genoemd zijn. De meeste vervoersbedrijven maken gebruik van www.ilost.nl. 
Bron: www.politie.nl

Openingstijden gemeentehuis Lingewaard: https://www.lingewaard.nl/contact