Landelijk krijgt schuldhulpverlening veel aandacht. Ook de gemeente Lingewaard vindt goede informatie over schuldhulpverlening belangrijk.

Jan Rutjes is budgetcoach bij SWL
Deze keer is Jan Rutjes uit Haalderen aan het woord. Hij is budgetcoach bij Stichting Welzijn Lingewaard. Een budgetcoach is een vrijwilliger die mensen helpt bij geldproblemen.

Jan vertelt: “Geldproblemen staan niet op zichzelf, maar zijn vaak het gevolg van onverwachte veranderende situaties in iemands leven. Het is belangrijk dat mensen op tijd financiële problemen erkennen. U hoeft zich hiervoor niet te schamen. Neem vooral contact op. Want dan kunt u op tijd actie ondernemen richting schuldeisers.”

Neem nu de eerste stappen
Volgens Jan is de eerste stap om samen met u een overzicht te maken van de inkomsten, uitgaven en openstaande schulden. Vervolgens ordent hij samen met u de papieren om overzicht te krijgen. Daarna maakt u samen een plan van aanpak. Daarin staat wie wat doet en in welke volgorde. Deelnemers nemen zelf de beslissingen en Jan geeft advies.

Tips van Jan
Jan heeft nog een paar belangrijke tips: “Trek op tijd aan de bel bij financiële problemen. Zoek hulp bij bijvoorbeeld de gemeente of bij Stichting Welzijn Lingewaard. Probeer goed inzicht te krijgen in uw situatie door alle papieren te ordenen. En zoek vervolgens contact met uw schuldeisers. Wilt u hier hulp bij? Neem dan contact op via (088) 25 52 550 of kijk op www.swlingewaard.nl.