D66 Lingewaard pleit voor meer ruimte voor terrassen bij de heropening van de horeca. Zo
kunnen mensen in Lingewaard op verantwoorde afstand eten en drinken bij het café of het
restaurant en krijgen ondernemers de mogelijkheid weer te ondernemen.
Ondernemers en medewerkers uit alle sectoren zijn zwaar getroffen door de corona-crisis.
Ook voor horecaondernemers zijn de kosten door de gedwongen sluiting hoog. De eerste
horeca gelegenheid in Lingewaard heeft recentelijk al zijn deuren gesloten (Wapen van
Bemmel).
Een sterke Horeca sector is belangrijk voor Lingewaard, voor vertier van haar inwoners én
voor de ambities die er liggen op het gebied van toerisme. Er moet voorkomen worden dat
nog meer ondernemers in deze periode omvallen.
Vanaf 1 juni kunnen Horeca zaken in Lingewaard in beperkte mate weer open. De functie
van het terras vervult de belangrijkste rol daarin. Veel horeca zaken zijn daar, binnen de
bestaande regels, niet op voorbereid.
Vandaar dat D66 Lingewaard de volgende vragen heeft gesteld:
1)
Is het college bereid om (tijdelijk) extra ontheffingen voor terrasruimte te verlenen
zodat horecaondernemers een ruimer terras, in lijn met de voorschriften van het
RIVM, kunnen opstellen?
2)
Is het college bereid om hier creatief mee om te gaan en delen van de openbare
ruimte, tijdelijk, te bestemmen tot terrasruimte?
3)
Is het college bereid om buitenbars tijdelijk toe te staan, als dat beter past binnen de
richtlijnen van de RIVM?
4)
Wanneer er meer ruimtegebruik kan worden toegestaan is het college dan bereid dit
te doen zonder dat er daarvoor extra kosten in rekening gebracht worden?
5)
Is het mogelijk om mengvormen tijdelijk toe te staan? Tijdelijke versoepeling binnen
horeca categorieën zou een oplossing kunnen zijn om extra omzet te generen, net
zoals nu gebeurt rondom afhalen en bezorgen.
6)
Is het college bereid om hierover in gesprek te gaan met de ondernemers en om
deze ontheffingen met spoed toe te kennen, zodat ze ook in effect kunnen zijn vanaf
1 juni?