Burgemeester Josan Meijers heeft opdracht gegeven tot het sluiten van de woning aan de Isidorusweg 1 in Huissen voor zes maanden. Op dit adres trof de politie op 16 januari 2020 voorwerpen en stoffen aan die worden gebruikt bij de productie van harddrugs. Het was de derde keer dat op dit adres drugs of spullen voor de productie van drugs werden gevonden. De woning gaat daarom zes maanden op slot. De rechtbank heeft het verzoek van de bewoners voor een voorlopige voorziening op 30 april afgewezen.

De sluiting valt onder het zogenaamde Damoclesbeleid van de gemeente Lingewaard. Dit beleid maakt het mogelijk om woningen, erven en lokalen te sluiten wanneer sprake is van het aanwezig hebben, voorbereiden óf verhandelen van drugs.

In de woning aan de Isidorusweg in Huissen werden twee keer eerder een hennepkwekerij aangetroffen. Ook werd geconstateerd dat met de meterkast was geknoeid. Dit leidde in 2019 zelfs tot brand. De burgemeester besloot toen de woning voor drie maanden te sluiten.

Combinatie van strafbare feiten
“De combinatie van al deze strafbare feiten en omstandigheden is de reden van mijn besluit”, zegt burgemeester Josan Meijers. “Ik neem tijdens deze coronacrisis liever niet dit soort rigoureuze maatregelen. Maar hier geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee. De bewoners moeten zich realiseren dat de grens nu is bereikt.”

Vorige maand besloot de minister van milieu en wonen dat er tijdens de coronacrisis geen huisuitzettingen plaatsvinden. “Tenzij er evidente redenen zijn om tot sluiting over te gaan, zoals criminele activiteiten”, zegt zij op de site van de rijksoverheid.

Rust in de omgeving terugbrengen
Met de sluiting wil de burgemeester de bekendheid van het adres als drugsgerelateerde locatie teniet doen, de rust in de omgeving terugbrengen en herhaling van verstoring van de openbare orde en verdere aantasting van het leefklimaat voorkomen. De sluiting heeft daarnaast tot doel om eventuele gevoelens van onveiligheid in de omgeving weg te nemen.

Verdachte situaties melden
De burgemeester roept inwoners op om de politie te bellen als zij iets verdachts zien of horen. “Meldingen van verdachte situaties zijn heel belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de illegale kwekerijen zitten. Gelukkig komen er steeds vaker meldingen binnen bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Zo zorgen we er met elkaar dat Lingewaard veilig blijft.”