Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carrièreswitch…in het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek de Healthy Brain Study opgezet. Ook dertigers uit de gemeente Lingewaard doen mee!

De 37-jarige Amanda uit Bemmel werkt al een tijdje in een onderzoekomgeving. Juist daarom ziet zij het belang van dataverzameling. “De data die van mij verzameld wordt, is wellicht nog niet van betekenis van mij, maar wel voor mijn kinderen of anderen. Soms moet je gewoon dingen doen niet per se voor jezelf zijn!”, aldus Amanda.

De studie
Deelnemers doen mee aan drie meetmomenten in het jaar. Tussen deze meetmomenten zit zo’n vier maanden tijd. Er worden iedere keer analyses gemaakt van hun bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel. Daarnaast meten deelnemers thuis hoeveel ze bijvoorbeeld bewegen en hoe ze slapen. Tijdens een testdag op het lab wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fietstest. Na afloop van de dag op de Radboud Campus vullen deelnemers vragenlijsten in over bijvoorbeeld voeding, levensgebeurtenissen of werk.

Inmiddels heeft Amanda twee meetmomenten gehad. “Ik merk wel dat ik meer bewust ben van de dingen die ik doe”, zegt Amanda. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik zo’n gebroken slaappatroon had. En daarnaast realiseerde ik me dat ik niet altijd voldoende bewoog.” Het dragen van de meters viel haar mee. “Van tevoren lees je toch wat de mogelijke hinder kan zijn, vooral bij de slaapband. Het was echt minder storend dan ik had verwacht.” De instructies waren ook duidelijk: “Het pakket dat je thuiskrijgt zag er top uit. Het werd allemaal heel duidelijk uitgelegd in het instructiemapje en de bijhorende filmpjes kwamen bij meetmoment 1 goed van pas. En als ik een vraag had, dan waren jullie ook goed bereikbaar”, aldus Amanda.

Hersenfoto

Tijdens de testdag wordt er ook een scan van je hersenen gemaakt doormiddel van de MRI-scanner. Dit vond Amanda het leukste aan de dag. “Ik had echt een nieuwsgierige spanning bij de MRI. Het is natuurlijk ook zo’n imposant apparaat. Het leukste was nog wel de foto die ik meekreeg. Mijn kinderen vonden het geweldig om een foto van mijn hersenen te zien!”

Vergoeding
Deelnemers krijgen uiteraard ook wat terug voor hun deelname. Naast drie hele leuke dagen op het lab ontvangen zij een hersenfoto, meer inzicht in hun leefstijl met MijnDertigersbrein en een vrijwilligersvergoeding van 500 euro bij het volledig afronden van de studie.

Buurtcompetitie
Woon jij ook in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen, Huissen, Loo of Ressen en wil jij ook je steentje bijdragen aan de wetenschap? Op http://www.dertigersbrein.nl/buurtcompetitie/lingewaard vind je alle informatie over de buurtcompetitie en kun je je aanmelden voor de studie.