Op zaterdag 11 september houdt Prof. Jos Tomlow een lezing over: ‘De Zandse Kerk in Huissen en de constructies van Pierre Cuypers, Antoni Gaudí en Eladio Dieste’. De zaal is om 18:45 uur open. De lezing begint om 19:30 uur en de eindtijd is 21:15 uur. Er is een kleine pauze in het programma en een gezellige nazit.

De lezing geeft een overzicht van de briljante gewelven van Gaudí, de Cuypers en de baksteenschalen van de veel jongere Eladio Dieste (1917-2000). Tomlow vertelt in eenvoudige woorden en met veel beelden over de bijzondere bakstenen gewelven.

Hij neemt ons mee naar de tijd van Dr. Pierre Cuypers (1827-1921) en zoon Joseph Cuypers (1861-1949). Zij zijn beroemd als architect en constructeur van bakstenen kerken. Het ontwerp van hun gewelven was in die tijd een bijzonderheid in Nederland, vooral met het oog op de moeilijke fundering in drassige gronden. Hendrik Willem Valk (1886-1973), die de Zandse Kerk in Huissen bouwde, had een uitgesproken bewondering voor de Cuypers familie en hun neiging tot slimme oplossingen in tijden van schaarste. De Zandse Kerk is in feite één van de noodkerken, die na de Tweede Wereldoorlog weer zijn opgebouwd met uiterst beperkte middelen en hergebruik van bakstenen.

De toegang tot de lezing is gratis. Aanmelden is verplicht via info@zandsekerk.nl

Bij binnenkomst moeten bezoekers een vaccinatie- of negatief testbewijs tonen. In verband met de 1,5 meter afstand is er plaats voor maximaal 75 personen.