Via de mee-stemwijzer kunnen alle inwoners voor even plaatsnemen in de stoel van een raadslid en stemmen over 24 moties, amendementen en voorstellen uit de afgelopen vier jaar. Na het stemmen wordt duidelijk met welke raadsfractie de inwoner het meest heeft meegestemd.

‘Het instrument stemwijzer is in Nederland helemaal ingeburgerd’, zegt PvdA-voorman Maarten van den Bos. ‘Dat kennen we, het is voor veel mensen een belangrijk hulpmiddel bij het bepalen van hun keuze. Maar de stemwijzer heeft een nadeel, die gaat altijd over de toekomst. Welke beloften doen partijen? Terwijl mensen misschien ook graag weten wat fracties in de raad nu daadwerkelijk gestemd hebben over belangrijke thema’s als betaalbaar wonen, toegankelijke zorg en veilig verkeer. Dat kan nu’.

In de mee-stemwijzer zitten 24 moties, amendementen en voorstellen uit de afgelopen raadsperiode. Inwoners kunnen zelf voor of tegen stemmen. Er zitten voorstellen in van bijna alle partijen uit Lingewaard, want elke kiezer moet zich kunnen herkennen in de keuzes die worden voorgelegd. Zo kan iedereen bovendien zelf ervaren hoe het is om raadslid te zijn.

Dat was ook de belangrijkste reden de mee-stemwijzer te maken. ‘De lokale democratie staat onder druk, bijvoorbeeld omdat de opkomst steeds lager wordt’, zegt Van den Bos. ‘Dat komt ook omdat mensen zich niet altijd realiseren over welke belangrijke onderwerpen de gemeenteraad gaat. Via de mee-stemwijzer proberen we dat zichtbaarder te maken. We hopen dat veel mensen een kijkje nemen, gewoon om eens te ervaren welke keuzes raadsleden de afgelopen jaren gemaakt hebben.’

De mee-stemwijzer komt op vrijdag 18 februari vanaf 14.00u online en is te vinden via www.meestemwijzerlingewaard.nl.