Samen leuke dingen doen, dat is iets dat een heleboel ouderen in Lingewaard gelukkig graag doen. Vooral buitenshuis, in – meestal- de dorpshuizen, vinden zij gezelligheid. Gym op de stoel, koffieochtenden, spelletjes: er is veel aanbod door de ouderenstichtingen.

Dat senioren de deur uitgaan, is echter geen vanzelfsprekendheid. Corry Wijlhuizen en Els Tijssen van Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa) tellen ongeveer 300 ingeschreven deelnemers. En niet alleen in Angeren. De ‘wijkleiders’ van de Sasa brengen de ingeschreven deelnemers de info over de hun activiteiten thuis. Ook buiten Angeren. Corry: “Voor een groot deel lukt het dat mensen contact met hen zoeken. Ze krijgen soms ook vragen zoals: ‘ik moet naar de dokter, hoe moet ik er komen?’ Of vragen over de huur of de hoge energieprijzen. Dan verwijst de wijkleider door. Soms zoeken mensen direct contact met mij. Dan verwijs ik door. We moeten veel hebben van de via via informatie. Men kent elkaar. Als ze weten dat er iemand op zoek is naar gezelligheid, gaan ze erheen om te vragen. En vaak niet één keer, want je moet een vertrouwensband krijgen.” Naast de wijkleiders van de Sasa zijn er in heel Lingewaard ook Lingewaardse Ouderen Adviseurs bij wie ouderen terecht kunnen met vragen. Dit zijn gecertificeerde vrijwilligers, die getraind zijn in de omgang met ouderen.

Els: “Maar het blijft een uitdaging om juist die mensen te bereiken, die alleen achter de geraniums zitten. En hoe blijf je mensen binden als ze eenmaal een keer bij een activiteit zijn geweest? Ik sprak er een, en vroeg: hoe vond je de activiteit, kom je nog een kaartje leggen? Het antwoord: nee daar heb ik geen tijd voor”.  Daarnaast speelt er vaak een ander verborgen probleem, namelijk: het niet hebben van echt betekenisvol contact. “Want je kunt wel bezoek krijgen, maar als je niet kunt meepraten heb je er ook niets aan.” In welk jaargetijde mensen juist op zoek zijn naar gezelligheid? “Met kerst kijkt iedereen al om zich heen wie er alleen is. Maar juist in de zomer zijn veel families op vakantie en valt vaak een groot deel van de gezelligheid weg.. Onze ervaring is, dat juist dan mensen zich meer alleen voelen. Daarom zijn er in de zomervakantie extra activiteiten.”

Meer info over de ouderenadviseurs? Bel het Meldpunt SWL: 0882552555 Meer info over de activiteiten SASA? Bel Corry Wijlhuizen: 0615503182