We zitten in een energiecrisis. Met “we” doel ik niet alleen op Nederland in het algemeen, maar op Lingewaard in het bijzonder. In onze huidige maatschappij wordt warmte steeds schaarser, maar ook steeds belangrijker. Hoe kouder het buiten wordt, hoe warmer je het binnen wilt hebben. Ik heb het niet alleen over de figuurlijke warmte: de sfeervolle kerstlampjes binnen- en buitenshuis, een kacheltje aan of een gezellige ‘feelgood’-film op de televisie. Ik heb het ook over de letterlijke warmte: de verwarming aanzetten, zoiets simpels wat de afgelopen tijd voor zoveel mensen zo moeilijk en vooral kostbaar is geworden.

Je zou je af kunnen vragen wat ik, thuiswonende student, weet van energieprijzen. En ja, ik geef je gelijk: ik hoef thuis de energierekening niet te betalen, maar mijn ouders wel. Dus ondanks dat het niet mijn portemonnee betreft, kijk ik ook bewuster naar manieren waarop ik zuiniger kan zijn. Doe ik vaker een trui aan of sla ik een dekentje om, in plaats van dat ik de verwarming aanzet. Dat is iets wat niet alleen ik, maar alle thuiswonende scholieren en studenten kunnen doen: kijken naar manieren waarop je je ouders kunt helpen, of in ieder geval manieren waardoor je ze niet onnodig op kosten jaagt.

Want het zijn moeilijke tijden, als geboren en getogen Nederlandse is het mijn geboorterecht om de klagende Nederlander uit te hangen. Maar zie dit stukje niet als klagen, zie het als een vaststelling. Ik stel slechts vast dat het moeilijke tijden zijn, ik klaag er niet over. Hoe moeilijk je situatie namelijk ook is, je hebt zelf invloed op hoe je met obstakels omgaat. Laat je het je belemmeren, of zoek je een andere manier om je doel te bereiken? Klagen heeft namelijk ook niet veel nut.

Dus ik zou kunnen klagen. Ik zou kunnen zeggen dat ik elke ochtend met moeite uit een warm bed kom, met moeite de warme douche uit stap, met moeite het warme huis uit stap, naar buiten, de kou in. Of ik zou het om kunnen draaien. Dankbaar zijn dat ik thuiskom in een warm huis. Dankbaar zijn dat ik de luxe mag hebben van ’s ochtends warm kunnen douchen. Dankbaar zijn dat ik in mijn warme bed kan slapen ’s nachts in plaats van dat ik dakloos onder een brug moet vertoeven. Die dankbaarheid past dan ook weer bij de kerstsfeer.

In een periode van crisis, zorgen en stress is het belangrijk om je ook te focussen op de positieve dingen. Wat kan jij uit je eigen ellende halen waardoor je dag een paar lichtpuntjes rijker wordt? Laten we onszelf en elkaar deze feestdagen verwarmen met positiviteit, want dat is iets wat ieder zich kan veroorloven.