Op 11 november is het weer zover: de officiële start van het carnavalsseizoen. Op de 11de van de 11de wordt op sommige plekken Prins Carnaval bekend gemaakt, al is dit niet in alle Lingewaardse dorpen het geval.
De Kraonige Zwaone in Huissen openen op vrijdagochtend de 11de het seizoen in Huissen Centrum. Vrijdagavond volgt dan de Angerse Narrenpoel, gevolgd vrijdagavond door de Bemmelse geintrappers die hun openingszitting houden en de openingsavond van de Gentenarren uit Gendt. De Kleibakkers uit Haalderen sluiten de start van het seizoen af op 19 november met hun Prinsenbal. Maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan?
Carnaval is waarschijnlijk één van de oudste feesten van de mensheid. Het werd voor het eerst gevierd meer dan 4000 jaar geleden in Babylonië, als een soort van nieuwjaarsfeest. In de periode van vijf dagen ruilden meesters en bedienden van rol en werd er gek gedaan.
Ook in het oude Rome werden de rollen omgedraaid: de slaven waren een hele week vrij en konden kritiek leveren op hun meesters. Ze konden hun meesters voor de gek houden, droegen maskers en er werd zelfs een “schijnkoning” verkozen. Prins Carnaval is dus niet alleen iets van de afgelopen eeuwen, maar gaat veel verder terug.
De oorsprong van het huidige carnaval begon echter toen het christendom zich ging verzetten tegen de in hun ogen “heidense gebruiken”. Carnaval werd een katholiek feest, voorafgaand aan de vastenperiode. Vandaar ook de naam carnaval: een samentrekking van de woorden “carne”, wat vlees betekent, en “vale” wat vaarwel betekent.
Ook in Lingewaard wordt carnaval al eeuwenlang gevierd. Er is bekend dat in 1642 een vastenavondviering, met het dragen van maskers en ganstrekken in het katholieke Huissen, verboden werd door een protestantse ambtsman. Het verbod had geen effect.
Het huidige carnaval zoals we dat tegenwoordig kennen gaat niet langer vooraf aan een vastenperiode. Het is nu enkel een gezellig volksfeest, waarbij je met vrienden en familie geniet van een drankje, muziek, optochten en verkleedpartijen. Op zich niets mis mee, toch?
Vooral vanuit geschiedkundig perspectief is het interessant hoe carnaval zich de komende eeuwen gaat ontwikkelen. Blijft carnaval het feest wat we vandaag de dag kennen? Want één ding is zeker als we kijken naar de geschiedenis van dit feest: het heeft zich constant doorontwikkeld, en zal daar hoogstwaarschijnlijk niet mee stoppen.