Persbericht gemeente Lingewaard
De burgemeesters van Overbetuwe en Lingewaard hebben vandaag in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten carbidschieten in hun gemeenten op oudjaarsdag dit jaar niet toe te staan.

In de Algemeen Plaatselijke Verordeningen van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard is altijd al een verbod op carbidschieten opgenomen. De burgemeester kan daarvoor ontheffingen verlenen; inwoners met een ontheffing mogen normaal gesproken op oudjaarsdag carbidschieten buiten de bebouwde kom.

De coronapandemie is de reden dat Patricia Hoytink-Roubos van Overbetuwe en Nelly Kalfs van Lingewaard dit jaar geen ontheffingen verlenen. Carbidschieten is een traditie waarbij het draait om samenzijn en gezelligheid. De burgemeesters vinden dat dit niet past in een tijd waarin je maar met een beperkt aantal mensen mag samenkomen en mensen 1,5 meter afstand moeten houden.

Bovendien willen de burgemeesters met hun besluit de zorg zoveel mogelijk ontzien. Om dezelfde reden stelde het kabinet eerder een vuurwerkverbod in voor de aanstaande jaarwisseling. De verwachting is dat het carbidschieten door het vuurwerkverbod populairder wordt bij mensen die normaal vuurwerk afsteken. Die onervarenheid zou kunnen leiden tot een hoger risico op incidenten.

Carbidschieten in Huissen aan de Badweg. foto: © Fons Sluiter