Burgemeester Nelly Kalfs heeft opdracht gegeven tot het sluiten van twee woningen aan Keizersallee 132 én Keizersallee 134 in Huissen. Op deze adressen trof de politie op 13 oktober een grote hoeveelheid hennepplanten, gedroogde hennep en meerdere hennepkwekerijen aan. Ook was er in de woningen geknoeid met de stroomvoorziening. De woningen gaan vanaf 18 december één maand op slot.

De sluiting valt onder het zogenaamde Damoclesbeleid van de gemeente Lingewaard. Dit beleid maakt het mogelijk om woningen, erven en lokalen te sluiten wanneer sprake is van het aanwezig hebben, voorbereiden óf verhandelen van drugs.

Door de vondst van de honderden hennepplanten handelden de huurders van de woningen in strijd met artikel 2 en 3 van de Opiumwet. Ook het knoeien met de meterkast is strafbaar. Bovendien levert het manipuleren van de stroomvoorziening tot aanrakings- en brandgevaar.

Combinatie van strafbare feiten
“De combinatie van al deze strafbare feiten en omstandigheden is de reden van mijn besluit”, zegt burgemeester Nelly Kalfs. Gedurende een maand mag niemand het huis bewonen of betreden. “Ik wil het signaal afgeven dat in deze gemeente geen ruimte is voor dit soort illegale activiteiten ook niet in tijden van Corona. Momenteel worden deze twee woningen niet verhuurd dus op dit moment komt geen bewoner op straat te staan”

Rust in de omgeving terugbrengen
Met de sluiting wil de burgemeester de bekendheid van het adres als drugsgerelateerde locatie teniet doen, de rust in de omgeving terugbrengen en herhaling van verstoring van de openbare orde en verdere aantasting van het leefklimaat voorkomen. De sluiting heeft daarnaast tot doel om eventuele gevoelens van onveiligheid in de omgeving weg te nemen.

Verdachte situaties melden
De burgemeester roept inwoners op om de politie te bellen als zij iets verdachts zien of horen. “Meldingen van verdachte situaties zijn heel belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de illegale kwekerijen zitten. Gelukkig komen er steeds vaker meldingen binnen bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Zo zorgen we er met elkaar dat Lingewaard veilig blijft.”

Drugsformulier op ruit hennepwoning.Foto ter illustratie. Foto: © Fons Sluiter.