Persbericht politie Lingewaard

De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Met meer verwachte leegstand door de coronacrisis neemt de interesse van criminelen alleen maar toe. Zij maken graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar je loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan je pand zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draai jij vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslab. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog jouw pand. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd op je erf?

 Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
 Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 Overleg met de wijkagent.
 Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt. Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?
 Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
 Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
 Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
 Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle.

Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:
– De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract ondertekend is.
– Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook.
– De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst.
– Verbouwingen vinden enkel plaats in overleg.

En als je het niet vertrouwt? Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent (vind hier jouw wijkagent) of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl

Bron: Politie Lingewaard