Bloemenranden langs de akkers in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard

462
Gewone hongbij (Apis Melifera) bij de bloesem van een braamstruik.

De afgelopen jaren hebben bewoners en toeristen kunnen genieten van de bloemrijke akkerranden langs de wegen in Lingewaard en Overbetuwe. Deze randen worden door agrariërs aangelegd langs de randen van hun stukken grond. De randen zien er niet alleen kleurrijk uit. Ze zijn ook goed voor de biodiversiteit. In deze randen leven namelijk veel vogels en insecten.

Samenwerking in dit project
In dit project werken de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard samen met de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en LTO Noord. Corine Weiman is coördinator van ANV Lingestreek. “Het is mooi om te zien hoe zo’n bloemrijke rand vol zit met leven”, zegt zij. “Tijdens het late voorjaar en de zomer zie je de bijen en andere insecten nectar halen uit de bloemen. In de winter bieden de zaden voedsel voor vogels, zoals de patrijs. En de holle stengels van de uitgebloeide bloemen zijn een overwinteringsplaats voor insecten. Daarnaast zijn de randen in de zomer een fraaie aanvulling in het landschap.”

Bijeenkomst op 16 januari 2020
Er is goed nieuws. Ook dit jaar gaat het project verder. We kunnen zelfs meer hectares met randen aanleggen. Dus zijn wij op zoek naar agrariërs die mee willen doen! Hiervoor wordt op donderdag 16 januari een bijeenkomst gehouden. Hier horen agrariërs meer over het project. Wilt u als agrariër hieraan ook een bijdrage leveren? Dan zien we u graag op 16 januari om 20.00 uur in de Verenging Dorpsstraat 23 in Elst. Inloop is vanaf 19.45 uur.

Bron: Gemeente Lingewaard