Je bent in ieder geval al goed op weg, na deze dag jeu de boulen! In dit bestand vind je informatie over Jeu de Boulesclub Lindewaard en kun je de spelregels van jeu de boules nog eens nalezen als je jouw vaardigheden op peil wilt houden. Jeu de boules: de spelregels Het doel van jeu de boules is de ballen (boules) van jouw team zo dicht mogelijk bij het ‘kleine’ balletje (de but) te leggen. Beter dan de boules van de tegenstander.
Jeu de boules wordt gespeeld door 2 teams. Ieder team bestaat uit 2 personen, elk met 3 boules (doublette). 1 2 3 4 5 6 7 8 9 De toss bepaalt wie mag beginnen. Bijvoorbeeld Team A. Team A bepaalt de plek van de werpcirkel. Je gaat met twee voeten in de werpcirkel staan en je gooit het butje. Het butje moet tussen de 6 en de 10 meter belanden op minstens 1 meter van de kant. Daarna gooit Team A ook de eerste boule. Het is de bedoeling om de boule zo dicht mogelijk bij het butje te krijgen. De volgende boule wordt gegooid door de tegenstander (Team . Team B probeert de eerste boule dichter bij het butje te krijgen en mag de boule van Team A of het butje wegschieten. Zolang de boule van Team B niet dichterbij het butje ligt dan de boule van Team A, blijft team B aan de beurt. Als Team B dichterbij ligt, gaat de beurt over naar Team A. Als een team geen boules meer heeft is het andere team aan de beurt. Die gooit alle boules die nog over zijn zo dicht mogelijk bij het butje.
Zijn de boules op? Dan worden de punten geteld! Iedere boule die dichter bij het butje ligt dan de dichtbijzijnde boule van de tegenstander levert 1 punt op. Alleen de winnaar krijgt punten voor alle boules die dichterbij liggen dan de dichtsbijzijnde boule van de tegenstander. De winnaar van de partij mag de volgende partij beginnen en kiest een plaats voor de werpcirkel aan de andere kant van de baan. 13 is winnaar! Je speelt door tot een team 13 punten heeft behaald. De winnaar van de wedstrijd! Speel je op tijd? Dan is het team met de meeste punten de winnaar.
Wordt het houten balletje (de but) minder dan 6 meter uitgeworpen, of meer dan 10 meter dan mag de tegenpartij het balletje oppakken en op de gewenste afstand leggen. Het is toegestaan een boule van de andere partij weg te stoten (schieten of tireren). Wordt een boule daarbij buiten de baan geschoten, dan telt die boule niet meer mee en wordt hij apart gelegd. Maar wordt de but buiten de baan geschoten dan is de speelronde beëindigd, er zijn geen punten verdiend en de speelronde begint opnieuw. De spelers gaan daarvoor naar de overzijde. Bij twijfel welke boule ‘ligt’ (d.w.z. het dichtst bij de but) dan wordt er gemeten met een rolmaat. * Wordt er gespeeld met 1 of 2 teams van elk 3 personen dan speelt elke speler niet met 3, maar met 2 boules (triplette). Jeu de Boulesclub Lingewaard
Een gezellige club waar je het hele jaar door bijna elke dag kunt spelen, soms overdag, soms ’s avonds. Wij hebben circa 100 leden, een verwarmde speelhal met kantine en een groot buitenveld. Je kunt bij ons goed terecht voor een potje jeu de boules en een praatje op het terras. Want naast de serieuze beoefening van de sport is er ook aandacht voor elkaar. Er is plaats voor iedereen. Voor degene die prestatiegericht is net zo goed als voor wie even van huis af wil zijn en de lat niet zo hoog legt. Je blijft lekker in beweging, ook heel belangrijk. Want bijna allemaal zijn we senioren. Kom eens kijken, je bent welkom! Wij nemen deel aan de landelijke competitie, maar we hebben ook een aantal speciale evenementen voor eigen leden, zoals een barbecue en een lunch-toernooi. Daarnaast houden we elke vierde woensdag van de maand een regionaal toernooi.
Contactgegevens Verenigingsadres: Website: Telefoon: Contactpersoon: Kampstuk 23b, Huissen www.jbcl.nl 026-325 2405 Gerie Startman