Vandaag een heuglijk feit: exact 75 jaar geleden werd Jonge Kracht opgericht! Vanaf vandaag nemen wij jullie elke maand mee terug in de geschiedenis van Jonge Kracht. Een groot woord van dank aan Theo Aaldering voor zijn bijdrage in deze. Vandaag deel 1 “Het begin”.

In café “Het wapen van Huissen” aan de Zandsedwarsstraat  werd op 6 oktober 1945 Jonge Kracht opgericht. De behoefte aan een nieuw verenigingsleven werd groter direct na de oorlog. Kapelaan de Vries was in december 1944 al door enkele jongeren voorzichtig ingeseind voor een nieuwe Zandse vereniging maar zag toen dit niet direct zitten er moest namelijk een goedkeuring komen van Pastoor van Wijk.

Pastoor van Wijk was behoudend omdat de laatste voetbalclub SDV nog in het krijt stond bij de Zandse kerk. Er waren in de voorgaande jaren al heel wat voetbalverenigingen gekomen en gegaan. Toentertijd had elke buurtschap wel een eigen club. Zo kende men o.a. de Diekse Boys, OBIOD, Excelsior, Huissense Boys, DOS, Hercules, Vivantia, SDV en Concordia. Het vooroverleg om te komen tot een nieuwe vereniging vond plaats in de kapperszaak van Herman Hendriksen, de kapper,  met als doel de pastoor op een andere gedachte te krijgen. Uiteindelijk werd er een oprichtingsvergadering uitgeschreven en vanaf de preekstoel werd door kapelaan de Vries een oproep gedaan om op 6 oktober 1945 in het café  “Het wapen van Huissen” (van Grad Jansen) bijeen te komen voor de oprichting van een sportvereniging.

De naam Jonge Kracht werd aangedragen door Hentje Witjes. RKSV Jonge Kracht was in de begin jaren niet alleen een voetbalvereniging maar een sportvereniging met daarin opgenomen een wandel en toneelvereniging. Het toenmalig bestuur werd gevormd door Herman Hendriksen (voorzitter), Geert van Bon (secretaris) en San Huberts (penningmeester).  Al snel werd de taak van penningmeester overgenomen door Toon Willemsen  en werd Piet Sluiter de technische man van de nieuwe club. This Buurman werd later nog toegevoegd als commissaris en bleef kapelaan de Vries de geestelijk adviseur. De Rooms Katholieke Sportvereniging Jonge Kracht was een feit.

 

1945_Jonge_Kracht_Kapelaan_de_vries.jpg

Bron: VV Jonge Kracht